5 slimme tips voor een optimale slaaphygiëne

optimale-slaaphygiene

Een optimale slaaphygiëne is belangrijk voor een goede nachtrust. De basisregel van slaaphygiëne is het vermijden van zaken die je slaap negatief beïnvloeden en het uitvoeren van handelingen die de slaap bevorderen. We geven je vijf slimme tips om je slaaphygiëne te verbeteren.

 

  1. Kies voor vaste slaapgewoontes met het juiste slaapritme

Vaste slaapgewoontes vormen de basis van een goede slaaphygiëne. Dit betekent dat je best elke avond gaat slapen op een gelijkaardig tijdstip. Op die manier zorg je voor een vaste programmatie van je biologische klok en voel je aan wanneer het tijd is om te gaan slapen.

 

Lang uitslapen – ook niet tijdens het weekend – is voor je slaapritme geen goed idee. Beperk het extra uitslapen tot maximum 1,5 à 2 uur. Blijf in totaal zeker niet langer dan acht uur in je bed.

 

Vermijd ook dutjes of middagslaapjes tussendoor. Je riskeert dan om ’s avonds onvoldoende moe te zijn voor een diepe nachtrust. Wanneer je toch absoluut een middagslaapje nodig hebt, beperk je dit best tot maximum een half uurtje voor 15 uur in de namiddag.

 

  1. Ga bewust om met eten en drinken

Zowel gaan slapen met een volle als met een lege maag is geen goed idee. Je mag dus zeker iets eten voor het slapengaan, maar kies wel voor iets licht verteerbaar. Een zware maaltijd eet je best niet in een periode van vier uur voor bedtijd.

 

Drink ’s avonds ook zeker niet te veel. Op die manier moet je je slaap onderbreken om te plassen.

 

Vermijd vier tot zes uur voor het slapen alle alcohol- en cafeïnehoudende producten. Denk daarbij aan koffie, thee, energiedranken, ice tea, cola,… Deze producten stimuleren je lichaam en houden je letterlijk wakker in bed.

 

  1. Wees actief overdag en ontspan voor het slapen

Een goede nachtrust bevorder je door overdag lichamelijk en geestelijk actief te zijn. Zorg overdag voor voldoende buitenlucht.

 

Om rustig te gaan slapen, is ontspanning dan weer aangewezen. Kies voor een activiteit die je ontspant. Dit is voor iedereen iets anders. Sommige mensen houden van een bad, anderen lezen een boek.

 

  1. Zorg voor het juiste licht

Licht is zeer belangrijk voor een optimale slaaphygiëne. Zorg in de ochtend en overdag voor voldoende buitenlicht. Tijdens de avonduren bouw je stapsgewijs de lichthoeveelheid af. Op die manier krijgt je lichaam de kans om de juiste hoeveelheid melatonine aan te maken. Deze lichaamseigen stof helpt je om in slaap te geraken.

 

Licht afkomstig van televisie, smartphones en tablets verstoort de aanmaak van melatonine, en verslechtert dus je slaaphygiëne.

 

  1. Kies voor een kwaliteitsvol slaapsysteem

Last but not least, één van de belangrijkste onderdelen van een goede slaaphygiëne is een kwaliteitsvol en aangepast slaapsysteem. Dit systeem omvat het onderstel – lattenbodem of boxspring -, een ergonomische matras en het juiste hoofdkussen. Je kan uiteraard ook kiezen voor een waterbed.

 

Het juiste bedsysteem stel je samen in een slaapspeciaalzaak op basis van deskundig advies van een ervaren slaapadviseur. Een goed bed op jouw maat vind je niet in de supermarkt of een algemene meubelzaak.

Deel artikel