Ban alle elektronica uit je slaapkamer én … slaap veel beter.

Slaap je ’s avonds moeilijk in of kamp je met een chronisch slaaptekort? Verban dan in ieder geval alle elektronica uit je slaapkamer. Niet alleen in je slaapkamer zijn smartphone, laptop of spelcomputer uit den boze. Vooraleer je wilt inslapen, laat je deze elektrische toestellen best enkele uurtjes onaangeroerd. Wat helpt wel om goed in te slapen? Ga even wandelen of lees een boek. Zo geef je het slaaphormoon melatonine alle kansen om zijn werk te doen.

Om correct in te schatten welke negatieve invloed elektronische toestellen hebben op het slapen, begrijp je best de werking van het slaaphormoon melatonine. Dit hormoon – aangemaakt door de pijnappelklier in onze hersenen – speelt een belangrijke rol in het natuurlijke slaap- en waakritme van ons lichaam.

 

Slaperig worden

Wanneer ons lichaam melatonine aanmaakt – wat gebeurt als buiten de duisternis invalt –, voelen we ons slaperig. Ons lichaam maakt zich als het ware klaar voor de nacht. Het melatonineniveau in ons bloed stijgt vanaf het midden van de avond tot de late avond. Vervolgens blijft de melatoninespiegel de hele nacht hoog om ’s ochtends opnieuw te dalen.

 

Kunstmatig licht

Het felle kunstmatige licht van smartphones, laptops en spelcomputers verstoort de aanmaak van het slaaphormoon. Dit heeft tot gevoel dat je moeilijker inslaapt. Door de hogere alertheid woel je meer en lig je langer wakker in bed. Op termijn leidt dit verstoord slaappatroon tot een chronisch slaaptekort en zeer ernstige slaapstoornissen, met alle mogelijke gevolgen van depressiviteit, burn-out,….

 

Massaal gebruik voor het slapen

Het gebruik van smartphone, laptop of spelcomputer voor het slapen is een wijdverspreid gebruik. Maar liefst 95% van de ondervraagden bevestigde in een onderzoek van het Amerikaanse Nationaal Sleep Foundation dat ze enkele keren per week computer, videospelletjes of smartphone gebruiken. De onderzoekers stelden ook vast dat actief gebruik van toestellen, zoals surfen op het internet, berichtjes versturen, videogames spelen,… een grotere negatieve invloed heeft dan passief gebruik. Denk voor dit laatste aan het televisiekijken.

 

Wekken door oproepen en berichtjes

Niet alleen voor het slapengaan zijn elektronische toestellen uit den boze, je weert je smartphone best volledig uit de slaapkamer. Inkomende oproepen of berichtjes wekken één of tien jongeren van 13 tot 18 jaar elke nacht uit hun slaap. Bij één of vijf jongeren gebeurt dit zelfs enkele keren per week.

Wat helpt dan wel om in te slapen? Lees een goed boek, ga nog even naar buiten voor een ontspannende avondwandeling,… Zo geef je het slaaphormoon alle kansen om zijn werk te doen.

Uiteraard is ook een comfortabel bed van groot belang om goed te slapen. Daarvoor ben je altijd welkom bij Droomcomfort.

# Tags: bannen, elektronica, slaapkamer

Deel artikel

Altijd welkom in onze winkel in Bouwel

Adres

Herenthoutsesteenweg 78
2288 Bouwel (Grobbendonk)
Routebeschrijving tonen

Openingsuren

Ma-Za: 10:00 – 18:00 (Woe: Gesloten) | Zo: 13:00 – 17:00

Persoonlijke slaapanalyse nodig?

Maak een afspraak