Hoe moet het zeker niet? De vijf grootste slaapblunders

blog-hoe-moet-het-zeker-niet-de-5-grootste-slaapblunders

 

Een goede nachtrust is één van de geheimen van een lang en gezond leven. Al te vaak wordt dit geminimaliseerd. Sterker zelfs, met een aantal trucjes denken we een andere oplossing te hebben dan tijdig onder de wol te kruipen en heerlijk te slapen. Totaal fout!

 

  1. Gaan slapen met de televisie

Slapen doet u best in een kamer waar kalmte, stilte en duisternis heersen. Alleen in deze omstandigheden zet u uw ingebakken slaapmechanisme in gang. Wanneer u ’s avonds nog te veel prikkels ontvangt van televisie, computer, smartphone of tablet, krijgt uw lichaam niet de kans om tot rust te komen.

 

  1. In het weekend lang uitslapen

Langer opblijven in het weekend en lang blijven liggen ’s ochtends, brengt uw volledige bioritme van slag. Naast een lagere productiviteit op maandag verhoogt dit zelfs de kans op overgewicht. Als u ’s avonds toch een keertje laat op stap wilt, dan staat u best ’s ochtends toch op het normale uur op. Vooral het uitslapen verstoort uw biologische wekker.

  1. Uzelf in slaap drinken

Alcohol heeft jammer genoeg eerder een slechte invloed dan dat het u helpt om goed te slapen. Zo verhindert alcohol vooral de zogeheten REM-slaap. Deze fase is noodzakelijk om uw geheugen te laten recupereren en voor de leerprocessen. Mogelijk valt u door alcohol sneller in slaap, maar de kwaliteit van de nachtrust ligt lager.

  1. Slapeloos blijven woelen

Wanneer het niet lukt om te slapen, staat u best op. Des te langer u blijft woelen, des te hoger het stressniveau en des te moeilijker om effectief in slaap te geraken. Daarom: sta op en ontspan uzelf. Lees een boek of haal een frisse neus in de tuin. Kruip na een half uurtje opnieuw in bed. Wedden dat het lukt?

 

  1. Slaappillen gebruiken

Slaappillen maskeren een probleem, maar lossen het niet op. Bovendien riskeert u om verslaafd te raken aan deze pillen, wat op termijn uw gezondheid ondermijnt. Zoek daarom eerder naar een rustgevende avondroutine dan een kunstmatig middeltje.

 

De beste aanpak om goed te slapen, is een aangepast slaapsysteem. Kom langs bij Droomcomfort voor meer dan dertig jaar slaapadvies.

 

Deel artikel