Hoe moet je een matras reinigen?

De vraag naar de beste methode om een matras te reinigen, komt veelvuldig voor. Blijkbaar ontstaan er hier zeer veel misverstanden rond. In principe kan je de inhoud – de kern – van een matras niet reinigen. Dit wordt niet gedaan. De matrashoes kan je in principe wel zelf reinigen. Daarom kies je best voor een eenvoudig afritsbare matrashoes. 

Het klopt dat een matras heel wat transpiratievocht met de nodige zouten te verwerken krijgt. De vraag om een matras te reinigen is dan ook logisch, maar niet mogelijk. Dat is meteen ook de reden waarom de medische wereld adviseert om een matras na een tiental jaar te vervangen, hoe goed de kwaliteit ook is.  

We slapen acht uur per dag op een matras. Hygiëne is dan ook zeer belangrijk. Na meer dan tien jaar gaat een matras onvermijdelijk zijn densiteit verliezen.  

 

Wat is belangrijk voor de hygiëne van een matras? 

Kunnen we dan niets doen aan de hygiëne van een matras? Absoluut wel, allereerst kan je de matrashoes zelf reinigen. Dit kan eenvoudig in je eigen wasmachine met een temperatuur van 40 à 60 °C. 

We raden ook steeds aan om een bijkomende matrasbeschermer te gebruiken, bijvoorbeeld van Molton, Molton Stretch of Smartsleeve. Deze matrasbeschermer kan je eveneens wassen en voorkomt dat je matrashoes snel vuil wordt.  

Wat met de binnenzijde van de matras? Vroeger kozen veel mensen voor synthetische materialen in de kern van de matras? Dit materiaal houdt het transpiratievocht vast en wordt snel vuil.  

Wanneer je evenwel kiest voor natuurlijke materialen – zoals bijvoorbeeld natuurlatex – dan kies je voor zelfreinigend materiaal. Natuurlatex bijvoorbeeld stoot bacteriën en vocht af. De noodzaak om je gehele matras te reinigen, wordt daardoor een stuk minder. 

 

Meer weten over het reinigen van een matras? Kom gerust langs voor advies bij slaapspeciaalzaak Droomcomfort. 

Deel artikel

Altijd welkom in onze winkel in Bouwel

Adres

Herenthoutsesteenweg 78
2288 Bouwel (Grobbendonk)
Routebeschrijving tonen

Openingsuren

Ma-Za: 10:00 – 18:00 (Woe: Gesloten) | Zo: 13:00 – 17:00

Persoonlijke slaapanalyse nodig?

Maak een afspraak