Kan je een donsdeken bijvullen?

Om vele jaren van de grote voordelen van een donsdek te kunnen genieten, moet je het alleszins niet bijvullen. Als een donsdeken plat wordt, dan heeft dit niet te maken met het verdwijnen van ‘dons’. Wel moet je elke vijf jaar een ‘donskuur’ laten uitvoeren. Met deze reinigingsbeurt krijgt het dons zijn natuurlijke volume en warmteregulerende werking terug. 

 

Sommige mensen denken dat je een donsdeken regelmatig moet laten bijvullen. Dat is het niet geval. Wanneer je levenslang wilt genieten van de voordelen van een donsdeken, dan moet je allereerst kiezen voor kwaliteit. Wij werken uitsluitend met Siberische ganzendons van de moedergans. Deze dons – 100% puur natuur – biedt de beste isolerende en vochtregulerende eigenschappen.  

Donskuur elke vijf jaar 

Wanneer je dergelijk kwaliteitsvol donsdeken elke vijf jaar een donskuur geeft, dan mag je rekenen op een levensduur van enkele decennia. Dertig jaar is perfect haalbaar, waardoor je mag spreken van een investering voor het leven. 

Dons kan niet ontsnappen 

’s Nachts zweten we onvermijdelijk. Uiteraard heeft dit een effect op de dons in het donsdeken. Na verloop van tijd wordt dit onvermijdelijk vuil en wordt het platter. Daardoor lijkt het alsof er dons verdwenen is, maar dat is niet het geval. Wanneer alles netjes is dicht gestikt, kan het dons onmogelijk ontsnappen. 

Dons reinigen 

Op dat moment moet je het donsdeken een donskuur geven. Dit betekent dat het donsdeken wordt opengemaakt en dat al het dons wordt verwijderd. Vervolgens ondergaat dit dons een reinigingsbuurt met biologische producten. Ook de teik van het donsdeken ondergaat een wasbeurt. Deze reiniging geeft het dons zijn oorspronkelijk volume en vitaliteit terug.  

Meer weten over de voordelen van een donsdeken en het belang van een vijfjaarlijkse donskuur? Kom gerust langs voor advies bij slaapspeciaalzaak Droomcomfort. 

Deel artikel