Vijf tips om tot rust te komen voor je gaat slapen.

Bijzonder veel mensen kampen met ernstige slaapstoornissen. Veel slaapproblemen worden veroorzaakt door slechte slaapgewoontes. Hoe goed we ’s nachts slapen, wordt grotendeels bepaald door de activiteiten die we voor het slapengaan uitvoeren. In deze blog geven we je vijf tips om voor het slapen heerlijk tot rust te komen.

 

Sporten of bewegen doet wonderen…

Na een drukke dag op het werk of met de kinderen heb je vaak ’s avonds niet meer de mentale fut om te gaan sporten. Enkele uurtjes voor de televisie, lijken je heel wat aantrekkelijker. Toch zijn sport en bewegen zeer belangrijk om goed te slapen. Allereerst kom je tijdens het sporten of bewegen mentaal tot rust. Bovendien slaap je beter wanneer je lichaam enkele inspanningen heeft geleverd. Sport betekent niet dat je elke avond Olympische prestaties moet leveren. Een ontspannende avondwandeling is even heilzaam.

 

Geef je lichaam de kans om tot rust te komen…

Duik niet meteen je bed in wanneer je ’s avonds thuiskomt van je sportactiviteit of een avondvergadering met je vereniging. Datzelfde geldt ook na het verrichten van avondwerk achter de computer. Geef je lichaam de kans om langzaam over te schakelen naar de slaapmodus.

 

Zoek naar je eigen slaapritueel

Sommige mensen slapen heerlijk na een tas thee, andere moeten enkele hoofdstukken uit een boek lezen, nog anderen ontspannen een uurtje in een warm bad. Welke slaapritueel voor jou werkt, speelt geen rol. Wel is het belangrijk om jezelf een eigen slaapritueel aan te leren. Deze rustgevende activiteit geeft jouw lichaam het signaal dat het stilaan tijd wordt om te gaan slapen.

 

Iedereen heeft zijn eigen uur om te gaan slapen

Elk lichaam verschilt, niet iedereen heeft dezelfde slaaphoeveelheid nodig om zich fris en opgewekt te voelen. Zoek daarom naar je eigen ideale uur om te gaan slapen. Lig je iedere avond nog een half uurtje te woelen in bed? Kruip dan ’s avonds een half uurtje later onder de wol. Eens je het ideale slaappatroon gevonden hebt, hou je dit best vast. Ga niet elke avond op een ander uur slapen, maar ga voor regelmaat.

 

Leg smartphone, laptop of tablet tijdig aan de kant

Het felle kunstlicht van smartphone, laptop of tablet verhindert de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Terwijl je stilaan slaperig zou moeten worden, prikkel je door deze elektronische toestellen de alertheid. Nog snel even je mails checken voor het slapengaan? Geen goed idee! Een vervelend mailtje ontvangen… en je ligt er urenlang wakker van.

Uiteraard speelt ook een comfortabel bed een belangrijke rol bij het slapen. Daarvoor ben je altijd welkom bij Droomcomfort.

# Tags: rust, slapen

Deel artikel