Waarom moet je ook in de winter je slaapkamer goed ventileren?

Het is absoluut noodzakelijk om in de winter je slaapkamer goed te ventileren. Dat is evenwel nog iets anders dan ook tijdens ijskoude winternachten met een volledig open raam te slapen. Je slaapkamer goed ventileren betekent vooral dat je zorgt voor een continue aanvoer van verse, gezonde lucht. Op die manier blijft de luchtkwaliteit van je slaapkamer steeds op een optimaal niveau. Ook tijdens onze slaap produceren we koolstofdioxide, waardoor de luchtkwaliteit in een afgesloten ruimte daalt. 

 

Is het buiten nu warm, een gewone temperatuur of ijskoud, sommige mensen slapen winter en zomer met een open raam. Ze hebben een voorkeur voor de frisse, zuivere buitenlucht, waardoor ze de benauwde lucht van de slaapkamer willen vermijden. Wanneer we wetenschappelijk analyseren of het aangewezen is om ook in de winter met open raam te slapen, dan komen we tot enkele opmerkelijke vaststellingen.  

Slapen is belangrijk om ons lichaam tot rust te laten komen. Zo vergaren we de vereiste energie om opnieuw actief aan de slag te gaan. Om onze lichaam optimaal te laten rusten, vertragen onze lichaamsfuncties tijdens de slaap. Als we slapen, dan ademen we bijvoorbeeld een minimale hoeveelheid aan lucht in. Uiteraard is het van groot belang dat deze lucht van goede kwaliteit is.  

Te koude buitenlucht laat ons metabolisme harder functioneren, waardoor we lichter slapen. De ideale slaaptemperatuur is bijgevolg de temperatuur waarbij we zo weinig mogelijk onze lichaamstemperatuur moeten bijsturen. Dit is de zogeheten zone van thermische neutraliteit. Tijdens de winter ligt de ideale temperatuur van de slaapkamer tussen de 18° en 20°C. Deze ideale slaaptemperatuur is van groot belang voor de snelheid van inslapen en de kwaliteit van de slaap. 

 

Wanneer je tijdens de winter met open raam slaapt, dan zakt de temperatuur in je slaapkamer mogelijk tot onder de 12°C. Deze lage temperatuur bevordert je nachtrust allerminst.

Wel lucht verversen voor goede luchtkwaliteit 

Dat het op koude winternachten minder aangewezen is om met open raam te slapen, betekent uiteraard niet dat je geen aandacht moet hebben voor het verversen van de lucht. Als we slapen, produceren we CO². Ventileren gebeurt best via ventilatieroosters of een ventilatiesysteem. Deze verversen de lucht maar halen de koude niet massaal naar binnen. Tijdens je slaap laat je je ventilatiesysteem best functioneren op een lagere snelheid. 

Deel artikel