Welke types verschillende donsdekens bestaan er?

blog-welke-types-donsdekens-bestaan-er

 

Vooraleer u een donsdeken koopt, is het belangrijk dat u een aantal basiszaken weet. Anders dreigt u een donsdeken te kopen dat in de winkel wel deze naam draagt, maar in de realiteit weinig met een ‘echt’ donsdeken te maken heeft. Alleen een echt donsdeken levert het verwachte slaapcomfort op én gaat een leven lang mee. Een goed donsdeken is een investering voor uw verdere leven.

 

  • Het beste dons: 100% Siberische ganzendons

Wanneer we kijken naar het best mogelijke donsdeken, dan spreken we over een donsdeken met dons van de Siberische gans. Deze dieren leven hier in uiterst koude omstandigheden, waardoor ze van nature dons moeten ontwikkelen die hen het hele jaar door tegen de barre temperaturen beschermt. Deze moederganzen worden speciaal gekweekt voor dons.

 

Binnen het Siberische ganzendons bestaan er vier warmteklassen: 1, 2, 3 en 4. Klasse 1 heeft de hoogste densiteit aan dons.

 

Het is zeker belangrijk om te controleren dat het gaat om 100% Siberische ganzendons. In sommige gevallen staat er geen percentage op of ligt dat lager dan 100%. De rest van de vulling bestaat dan mogelijks uit minderwaardige veertjes of, erger nog, uit een synthetische opvulling.

 

Het spreekt voor zich dat u in deze gevallen niet of veel minder van de voordelen van een echt donsdeken geniet: antitranspiratie, antiallergisch, antihuisstofmijt en antibacterieel.

 

Hou ook in de gaten dat het effectief gaat om ganzendons en niet om eendendons. Eendendons neemt minder goed de lichaamswarmte aan in vergelijking met echte ganzendons.

 

  • De tijk: vochtafdrijvend

Voor de tijk is het vochtafdrijvend gehalte zeer belangrijk. Een volwassen persoon verliest ’s nachts tot wel 1,5 liter transpiratievocht. De tijk moet dit vocht uit het donsdeken houden zonder dat er plekken overblijven.

 

  • Onze belangrijkste tip

Wanneer u een donsdeken koopt, leest u best eerst grondig de wasvoorschriften en het label waarop de inhoud van het donsdeken vermeld staan. Vindt u deze informatie nergens? Dan is het gegarandeerd verdacht en hebt u bijna zeker te maken met minderwaardige importproducten.

 

Wanneer u een donsdeken aankoopt in een slaapspeciaalzaak zoals Droomcomfort, dan weet u exact wat u koopt en waarom.

 

Deel artikel