Vijf tips om slaapproblemen goed aan te pakken.

Iedereen heeft af en toe wel eens een slechte nacht. Dan hoeft absoluut niet problematisch te zijn. Wanneer je evenwel altijd slecht slaapt, dan kamp je met slaapproblemen. Mensen die hieraan lijden, zijn sneller geïrriteerd, kunnen zich minder goed concentreren en kampen met geheugenproblemen. De verminderde weerstand maakt je meer vatbaar voor ziektes en andere lichamelijke problemen. We geven je in deze blog enkele belangrijke tips om slaapproblemen bij de oorzaak aan te pakken.  

Maar liefst de helft van de Belgen is niet tevreden met zijn of haar slaap. Eén op drie is overdag moe en één op vijf heeft een middagdutje nodig om de dag door te komen. Er bestaan verschillende vormen van slaapproblemen. Zo kan je het moeilijk hebben om in slaap te vallen, andere mensen worden ’s nachts dan weer meermaals wakker, nog anderen hebben moeite met opstaan of je kan ook simpelweg te weinig slapen. De eerste vorm van slaapproblemen herken je gemakkelijk. Wie ’s nachts meermaals wakker wordt of zeer licht slaapt, weet dat niet altijd.  

Veel slaapproblemen ontstaan door onwetendheid. Mensen weten gewoonweg niet wat nodig is voor een goede nachtrust. We zetten enkele van de belangrijkste problemen op een rijtje, waarna je deze slechte gewoontes vooral moet doorbreken. 

  • 1. Bewaak een vast ritme 

Overdag heb je nood aan buitenlicht, terwijl je ’s avonds fel en kunstmatig licht best beperkt. Dim de lichten voor het slapen, zo stimuleer je het aanmaken van het slaaphormoon melatonine.  

 

Ga op vaste tijden naar bed en sta ook steeds op hetzelfde uur af. Behoud deze routine in het weekend. Kies bovendien voor een vast avondritueel. Op die manier krijgt je lichaam het signaal dat het bijna bedtijd is.  

  • 2. Vermijd zware of vettige voeding voor het slapengaan. 

Beperk zware of vette maaltijden voor het slapengaan. Het verteringsproces houdt je wakker. Drink kruidenthee. Vermijd gewone thee en koffie wegens de cafeïne.  

 

Melk en bananen bevorderen de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Een glaasje warme melk is dus perfect. Alcohol helpt je wel sneller inslapen, maar verhindert de diepe slaap en maakt je sneller wakker.  

  • 3. Ga helemaal ontspannen naar je bed. 

Zorg dat je volledig ontspannen bent vooraleer je naar de slaapkamer gaat. Laat je tablet links liggen en kies voor een boek. Lees een half uurtje voor je gaat slapen. Of neem nog een heerlijk warm bad of een ontspannende douche.  

Lig niet te lang wakker in bed. Lukt het slapen niet? Ga dan even uit je bed om iets ontspannend te doen. 

  • 4. Sport niet vlak voor het slapengaan. 

Een actieve levensstijl bevordert het slapen, wel sport je best niet vlak voordat je naar bed gaat.  

  • 5. Zorg voor de ideale slaapomgeving en een ergonomisch bed. 

Zorg voor voldoende ventilatie in je slaap kamer en verduister alles zo goed mogelijk. De ideale slaaptemperatuur bedraagt 15 à 16 graden.  

 

Kies voor een ergonomisch bed dat volledig op jouw lichaam is afgesteld. Datzelfde geldt voor de matras en het kussen. Vraag hiervoor advies bij een slaapspeciaalzaak zoals Droomcomfort.  

Deel artikel