Vijf oorzaken van slecht slapen

 

Veel mensen hebben problemen met slapen. Verschillende oorzaken kunnen aan de basis liggen van een slechte nachtrust. Wanneer u weet wat u wakker houdt, kan u er actief aan werken. Uiteraard is het mogelijk dat lawaaierige buren u uit uw slaap houden. Wij kijken vooral naar factoren die met uw lichaam te maken hebben.

 

  1. Emoties nemen de bovenhand

Wanneer sommige heftige emoties zoals ergernis, kwaadheid, angst, verdriet, machteloosheid,… de bovenhand nemen, dan is het moeilijk om in te slapen. Deze emoties blijven in uw hoofd malen. Als u weet dat uw emoties u wakker houden, dan kan u deze eenvoudig uitschakelen. Denk bewust aan niets. Negeer de emotie. Breng voor het slapen gaan de geest tot rust door bijvoorbeeld in een dagboek te schrijven, te schilderen, te wandelen,…

 

  1. Stress houdt u wakker

Suiker laat de bloedsuikerspiegel hevig schommelen tussen hoge pieken en diepe dalen. Dit leidt tot stress in ons lichaam, waardoor onze hersenen actiever zijn. Hierdoor vat u moeilijker de slaap of wordt u midden in de nacht plots wakker.

 

  1. Te diep in het glas kijken

Te diep in het glas kijken, is slecht voor de slaap. Na het drinken van alcohol stijgt de temperatuur in de lever, waardoor de lever ’s nachts zijn reinigende werk niet meer kan uitvoeren. Dit onderbreekt het herstelproces tijdens de slaap. Alcohol leidt tot de neiging om lang uit te slapen, zonder dat u hierdoor goed uitrust. Alcohol geeft geen energie, wel wordt u er rusteloos van.

 

  1. Pillen slikken

Medicijnen hebben mogelijks verschillende bijwerkingen. Eén mogelijke bijwerking is het verstoren van de slaap. Dit is niet onschuldig, aangezien een goede slaap bijzonder belangrijk is om gezond te blijven. Stelt u vast dat medicijnen uw slaap verstoren, spreek dan hierover met uw dokter.

  1. Specifieke ziektes

Sommige ziektes leiden tot een slechte nachtrust, waaronder fibromyalgie, depressie, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, verminderde schildklierwerking, obesitas,… Het is dan vooral belangrijk om de oorzaak – de ziekte zelf – aan te pakken, en niet alleen de symptomen.

 

Voor een goede nachtrust hebt u in elk geval een goed bed nodig. Kom daarvoor langs bij Droomcomfort. Wij geven al meer dan dertig jaar deskundig slaapadvies.

 

Deel artikel

Altijd welkom in onze winkel in Bouwel

Adres

Herenthoutsesteenweg 78
2288 Bouwel (Grobbendonk)
Routebeschrijving tonen

Openingsuren

Ma-Za: 10:00 – 18:00 (Woe: Gesloten) | Zo: 13:00 – 17:00

Persoonlijke slaapanalyse nodig?

Maak een afspraak