Wanneer moet je een donsdeken vervangen?

De levensduur van een donsdeken hangt sterk af van de kwaliteit. Een donsdeken van minderwaardige kwaliteit, zal je al na enkele jaren moeten vervangen. Een hoogwaardig afgewerkt donsdeken dat is opgevuld met Siberische dons van de moedergans, kan probleemloos meerdere decennia mee. Dergelijke donsdekens koop je als het ware voor het leven. Een levensduur van dertig jaar of meer is absoluut geen uitzondering. Wel is het belangrijk om elke vijf jaar je kwaliteitsvol donsdeken een zogeheten donskuur te geven.

De voordelen van een donsdeken zijn stilaan bekend. Wanneer je kiest voor topkwaliteit met 100% ganzendons, dan slaap je onder een donsdeken met een heerlijke temperatuurregelende werking. In de winter voelt je donsdeken heerlijk warm aan, terwijl je ’s zomers niet hoeft te vrezen voor oververhitting. Ganzendons als natuurlijk materiaal is bovendien uitstekend voor het verwerken van het transpiratievocht.

Verduurt of verslijt niet

Kwaliteitsvolle Siberische ganzendons verduurt of verslijt niet doorheen de jaren. Wel wordt dit opvulmateriaal in het donsdeken onvermijdelijk vuil, onder andere door het transpireren.

Om je donsdeken in optimale conditie te houden, geef je het om de vijf jaar een donskuur. Bij deze donskuur wordt het dons uit je donsdeken verwijderd en met biologische producten gewassen. De teik wordt apart gewassen.

Na de donskuur krijg je je donsdeken als het ware nieuw terug. De Siberische ganzendons krijgt dankzij de wasbeurt zijn oorspronkelijke volume en isolerend vermogen helemaal terug.

 

Ideaal in de zomer

Veel mensen kiezen voor een donskuur in de zomer, bijvoorbeeld als je op vakantie bent. In de meeste gevallen moet je je donsdeken een twee- tot drietal weken missen. De reinigingsbeurt wordt vakkundig uitgevoerd door de fabrikant van het donsdekken. Om de donskuur te kunnen uitvoeren, moeten de naden worden losgemaakt waarna ze – eens het donsdeken opnieuw is opgevuld – dicht gestikt worden.

Meer weten over het belang van een donskuur voor de lange levensduur van een donsdeken? Kom gerust langs voor advies bij slaapspeciaalzaak Droomcomfort.

Deel artikel

Altijd welkom in onze winkel in Bouwel

Adres

Herenthoutsesteenweg 78
2288 Bouwel (Grobbendonk)
Routebeschrijving tonen

Openingsuren

Ma-Za: 10:00 – 18:00 (Woe: Gesloten) | Zo: 13:00 – 17:00

Persoonlijke slaapanalyse nodig?

Maak een afspraak